Bugün 30 Eylül; 5917 sayılı â?? Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkındaki Kanun â?? ile getirilen ve kamu oyundaki adıyla â?? Varlık Barışı â?? uygulaması için başvuru süresinin son günü.
İlk kez 22 11.2008 tarihinde 5811 sayılı Kanun ile getirilen uygulamanın süresi o aşamada sınırlı tutulmuş ve başvurular 02.03.2009 tarihinde sona ermişti. Ayrıca ziyadesiyle yazılıp çizildiği gibi söz konusu Yasa' nın noksan tarafları çoktu ve dolayısıyla Yasa' dan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri beklentilerine cevap bulamadığı gibi Gelir İdaresi Başkanlığı' da istediği sonucu alamadı.
Bu durum doğal olarak Maliye Bakanlığı' nın yeni bir düzenleme yapması gerekliliği ihtiyacını doğurdu. Nitekim, 10.07.2009 tarih 27284 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5917 Sayılı Kanun'un 44, 45 ve 46 ncı maddeleri ile 5811 Sayılı Kanun'da çok önemli değişiklikler yapıldı ve Yasa için 30 Eylül 2009 tarihi yeni bir başvuru süresi olarak belirlendi. Bu kez süre konusunda daha bir dikkatli davranıyordu GİB ve başvuru süresinin 3 ay daha uzatılabilmesi noktasında yetkiyi peşinen almıştı.
5917 sayılı Yasa ile getirilen en önemli değişikliği bir kez daha hatırlayalım.
* İncelemelerde indirimi reddedilen KDV tutarı, bildirilen veya beyan edilen tutardan mahsup edilebilecek.
Herhangi bir nedenle 2004 â?? 2007 dönemleri için vergi incelemesine tabi tutulan gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinde matraha nasıl ulaşılacağı konusunda belirleme yapılmıştır. ??İndirimi reddedilen katma değer vergisine ilişkin mahsup edilecek matrah tutarı, indirimi reddedilen vergiye esas teşkil eden bedeldir. Şu kadar ki, indirimi reddedilen vergiye ilişkin bedelin tespit edilememesi halinde mahsup edilecek matrah tutarı, %18 KDV oranı dikkate alınarak hesaplanır.â? şeklinde getirilen yeni düzenleme ile indirimi reddedilen katma değer vergisine ilişkin matrah tutarının nasıl tespit edileceği açıklığa kavuşturulmaktadır. Böylelikle indirimi reddedilen KDV'ye ilişkin mahsup edilecek matrah tutarının, indirimi reddedilen vergiye esas matrah olduğu, indirimi reddedilen vergiye ilişkin bedelin tespit edilememesi halinde de mahsup edilecek matrah tutarının %18 KDV oranı esas alınarak hesaplanacağı kanun hükmü haline getirilmiştir.
5917 sayılı Yasa' nın en önemli farkı bu ayrıntıdadır. Bu haliyle de bal gibi bir vergi affıdır. Yeterli midir? İşte işin o tarafı tartışmaya açık kalmıştır. Hele hele 2008 takvim yılının yasa kapsamı dışında bırakılması idarenin en büyük dezavantajıdır.
İzlenmesi gereken en mantıklı yol bana göre;
1) GİB, 5917 sayılı Yasa ile aldığı yetkiyi kullanarak süreyi üç ay uzatmalıdır.
2) Bu süreç içinde de kanun koyucu tarafından;
a) Öncelikle 5811 ve 5917 sayılı Yasalar arasında meydana gelen haksızlığı
ortadan kaldırmalıdır .
b) Takiben 2008 yılı Yasa kapsamına dahil edilmelidir.
c) Serbest Meslek Mensupları ile özel kanunla kurulmuş meslek odaları
mensuplarının beyan ve bildirimde bulunarak önce özel fon hesabına sonra da 6 ay içinde sermaye hesabına alacakları değerler için kendi odalarının dışında bir başka kuruluşa kayıt olmaları gibi bir zorunluluğa tabi olmaları durumunun söz konusu olup olmayacağı konusu aydınlatılmalıdır.
BU YAZI 01.10.2009 TARİHİNDE HALK GAZETESİNDE YAYIMLANMIŞTIR.